اندومتریوز چیست؟ علائم اندومتریوز چگونه است؟ موثرترین روش درمان اندومتریوز کدام می باشد؟ اندومتریوز نوعی اختلال است که در آن، بافت مشابه بافتی که لایه رحم بیمار را تشکیل می دهد ، در خارج از حفره رحم فرد رشد می کند. گفته می شود که به آستر رحم آندومتر می گویند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد اندومتریوز بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید تا توضیحات جامع و مفصل پیرامون راههای تشخیص و بهترین درمان اندومتریوز آن را کسب کنید. پس با ما همراه شوید. شاید در مورد اویشن و اندومتریوز گفته های متعددی شنیده باشید، در این مطلب در مورد این موضوع هم صحبت خواهیم کرد.
اندومتریوز چیست؟
آندومتریوز هنگامی رخ می دهد که بافت آندومتر در تخمدان ها ، روده و بافت های لگن رشد می کند. غیر معمول است که بافت آندومتر در خارج از ناحیه لگن گسترش یابد، اما ناممکن نمی باشد که بافت آندومتر در خارج از رحم خانم ها در حال رشد نباشد و به عنوان کاشت آندومتر شناخته نشود.
تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی افراد روی بافت آندومتر نابجا تأثیر می گذارد و باعث ایجاد التهاب و درد در خانم ها می شود. این بدان معنی است که بافت رشد می کند وضخیم می شود و شروع به تجزیه خواهد کرد. با گذشت زمان، بافتی که شکسته می شود دیگر جایی ندارد و در لگن خانم ها گرفتار خواهد شد.
وجود اندومتر در رحم عوارضی را ایجاد می کند که از جمله ی آنان:
- تحریک
- تشکیل اسکار
- چسبندگی که در آن بافت اندام لگن را به هم متصل می کند.
- درد شدید در دوره های شدید قاعدگی
- مشکلات باروری
آندومتریوز یک بیماری زنان و زایمان شایع است و تا 10 درصد از خانم ها را مبتلا می کند. اگر این اختلال ایجاد شود، درد شدیدی گریبانگیر خانم ها خواهد شد.
علائم اندومتریوز
علائم اندومتریوز از بیماری به دیگری متفاوت است. برخی از خانم ها علائم خفیفی را تجربه می کنند، اما برخی دیگر علائم متوسط تا شدیدی را خواهند داشت. شدت درد نشانگر درجه یا مرحله بیماری نیست. ممکن است یک نوع خفیف از بیماری داشته باشد اما درد زیادی را در این بیماری را تجربه می کنند.
درد لگن شایع ترین علامت اندومتریوز است. اما برخی از نشانه ها و علائم اندومتریوز شامل موارد زیر است که عبارتند از:
- قاعدگی های بسیار دردناک و شدید
- درد در پایین شکم قبل و بعد از قاعدگی
- خونریزی شدید قاعدگی یا خونریزی بین دوره ها
- ناباروری و عقیم شدن
- درد به دنبال مقاربت جنسی
- ناراحتی در روده
- کمردرد که ممکن است در هر زمان در طول چرخه قاعدگی رخ دهد.
اما گاهی ممکن است که علائمی نداشته باشد. خانم ها باید به طور منظم معاینات و چکاپ های ماهانه و سالانه را انجام دهند. این پروسه به متخصص زنان و زایمان اجازه می دهد تا هرگونه تغییر را کنترل کنند.
تشخیص آندومتریوز
تشخیص آندومتریوز توسط لگن صورت می گیرد و متخصص زنان با روش لاپاروسکوپی، موثرترین روش های تشخیص اندومتریوز را به کار می گیرد. بسیاری از پزشکان می توانند براساس تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی، آندومتریوز را تشخیص دهند. با این حال، عمل جراحی لاپاراسکوپی که شامل قرار دادن یک دوربین کوچک برای بررسی جای زخم آندومتر است از این روش استفاده می کنند.
گفته می شود که اخیرا دانشمندان مطالعه ای را منتشر کردند که آزمایشات بر روی نمونه های خون قاعدگی ممکن است یک روش عملی و غیر تهاجمی برای تشخیص اندومتریوز باشد.
محققان دریافتند که سلول های خون قاعدگی زنان مبتلا به آندومتریوز دارای ویژگی های خاصی هستند. به طور خاص، خون قاعدگی دارای سلول های کشنده طبیعی رحم کمتر است. همچنین سلول های بنیادی با اختلال در تجزیه مجدد، فرآیندی که رحم را برای بارداری آماده می کند، نیز در بر می گیرد.
اما باید گفت که این آزمایشات نیاز به تحقیقات بیشتری است که نشانگرها روزی راهی سریع و غیر تهاجمی برای تشخیص اندومتریوز ارائه دهند.
اندومتریوز و ناباروری
آندومتریوز می تواند با درد شدید و مشکلات باروری همراه باشد. حدود 30 تا 40 درصد از زنان مبتلا به اندومتریوز در درک تصور مشکل دارند. دلیل این امر به خوبی مشخص نیست ، و ممکن است زخم دستگاه تناسلی یا عوامل هورمونی دخیل باشد. با گذشت زمان ممکن است ایمپلنت آندومتر رشد کند ، یا کیست به دلیل آندومتریوز ایجاد شود ، که باعث ایجاد مشکلات باروری خواهد شد.
اطلاعات بیشتری در زمینه درمان نازایی در زنان کسب کنید.
چگونه اندومتریوز را درمان کنیم؟
قابل درک است که فرد خواهان آن است که سریع از درد و سایر علائم اندومتریوز تسکین پیدا نمایید. در صورت عدم درمان ، این شرایط می تواند زندگی او را مختل کند. اگر بیمار به متخصص زنان و زایمان باتجربه و حاذق مراجعه نماید به راحتی می تواند علائم را در وهله ی اول مدیریت و بررسی کند.
گزینه های پزشکی و جراحی برای کمک به کاهش علائم و مدیریت عوارض احتمالی موجود است. پزشک و متخصص زنان و زایمان ممکن است ابتدا معالجات محافظه کارانه را امتحان کند. در صورت عدم بهبود وضعیت ممکن است آنها عمل جراحی را توصیه کنند.
همه بیماران در ابتدا نسبت به این گزینه های درمانی واکنش متفاوتی نشان می دهند. پزشک به بیماران کمک می کنند تا یکی از بهترین موارد را برای افراد پیدا نمایند.
باید بگوییم که به دلیل مشکلات باروری ، درد و ترس از عدم تسکین، این بیماری از نظر روحی می تواند مشکلاتی را ایجاد نماید.
دکتر لیلا تدین متخصص زنان و جراح زیبایی زنان دارای بورد تخصصی زنان و زايمان از دانشگاه تهران، به بررسی و تشخیص بیماری های زنان می پردازد. برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره 26329620 تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.
برخی از راههای درمان اندومتریوز شامل:
داروهای ضد درد
ممکن است که متخصص زنان از برخی از داروهای ضد درد برای کاهش و التیام در وهله ی اول تجویز نماید.
هورمون درمانی
مصرف هورمون های مکمل بعضی اوقات می تواند درد را تسکین داده و پیشرفت آندومتریوز را متوقف کند. هورمون درمانی به بدن کمک می کند تا تغییرات هورمونی ماهانه را که باعث رشد بافتی می شود در هنگام اندومتریوز ایجاد کند.
قرص های ضد بارداری هورمونی
قرصهای ضد بارداری هورمونی با جلوگیری از رشد ماهانه و ایجاد بافت آندومتر، باروری را کاهش می دهند. قرص های ضد بارداری، لکه ها و حلقه های واژینال می توانند درد در آندومتریوز کمتر شدید را کاهش یا حتی از بین ببرند.
تزریق برخی ازآمپول ها همچنین در قطع قاعدگی موثر است. رشد ایمپلنت های آندومتر را متوقف می کند. این درد و علائم دیگر را تسکین می دهد. این پروسه ممکن است انتخاب اول پزشک نباشد. اما یکی از راههای درمان به شمار می آید.
اویشن و اندومتریوز
شاید از مادران و مادربزرگان خود شنیده باشید که آویشن یکی از درمان های موثر برای مشکلات رحم است. بد نیست بدانید که آویشن طبع گرمی دارد و استفاده بیش از حد از آن می تواند موجب نرم شدن بیش از حد رحم و در نهایت خونریزی شود. علاوه بر اینکه برای خانمهای بردار موجب سقط می شود. بیش از استفاده از هر گونه روش گیاه درمانی، بهتر است ابتدا از وضعیت جسمی خود مطلع شوید. سپس زیر نظر متخصص درمان سنتی را شروع کنید.
ژن درمانی
همانگونه که گفته شد علت اندومتریوز هنوز ناشناخته است. برخی تحقیقات نشان می دهد که سرکوب ژن های خاص ممکن است نقشی داشته باشد.
در صورتی که ژن درمانی در افراد اثربخش باشد، می تواند روشی غیر جراحی، غیر تهاجمی و غیر هورمونی برای درمان آندومتریوز باشد.
درمان با جراحی
بهترین درمان اندومتریوز جراحی با لاپاراسکوپی است که ایمپلنت اندومتریوز را با برش دادن و جدا نمودن خارج می کنند. پزشک همچنین می تواند با لیزرضایعات را و بافت های اضافی را استخراج کرد. روش لاپاراسکوپی بسیار مناسب اندومتریوزی است که آپاندیس را درگیر نموده است که در این راستا پزشکاز روش آپاندکتومی استفاده می نماید.
باتشکر مدیریت سایت دکتر لیلا تدین جراح زیبایی زنان.
یک پاسخ
سلام وقتتون بخیر .همسر من آندو داشت. لاپاروسکوپی انجام داد. ولی دوباره علائم برگشته. چند تا دکتر پیشنهاد بارداری رو دادن ( بعد از اینکه ما با هیسترکتومی مخالفت کردیم ) برای بهبود بیماری تا اندازه ای. سوال من اینه که ما هیچ وقت قصد بچه دار شدن نداشتیم. آیا به این دلیل بچه دار شدن توجیه داره ؟ ( حالا به هر اندازه ای ) ممنون میشم جواب بدین.