دکتر لیلا تدین / بارداری و زایمان / چه عواملی سبب پارگی رحم می‌شود؟
۵ دقیقه
پارگی رحم

چه عواملی سبب پارگی رحم می‌شود؟

آنچه می خوانید...

چه عواملی سبب پارگی رحم می‌شود؟ پارگی رحم یکی از مشکلات تقریبا نادر است که اغلب زندگی مادر و جنین را با خطر روبرو می‌کند و معمولا در ناحیه ای که برای زایمان سزارین برش می‌دهند نیز اتفاق می‌افتد. دیواره رحم در این بخش دچار پارگی شده و اغلب در زمان زایمان به وجود می‌آید. این مشکل عواقب خوبی برای مادر و حتی جنین ندارد و باید تحت درمان قرار گیرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم و علل این موضوع بپردازیم، با ما همراه باشید. 

انواع پارگی رحم

انواع مختلفی از پارگی رحم وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و پیامدهای خاص خود را برای مدیریت دارند. انواع پارگی رحم عبارتند از:

پارگی کامل

پارگی کامل تمام لایه های رحم و در اکثر موارد سروز پوشاننده رحم را در برمی‌گیرد و حفره رحم با حفره شکم ارتباط پیدا می‌کند. پارگی کامل رحم زمانی اتفاق می‌افتد که دیواره رحم به ضخامت کامل جدا شود و در نتیجه محتویات رحم به داخل حفره شکمی می‌ریزد. این یک اورژانس تهدید کننده زندگی است که نیاز به مداخله جراحی فوری برای جلوگیری از خونریزی مادر و ناراحتی جنین دارد.

درباره پارگی رحم

پارگی ناقص یا مخفی

اصطلاحی است که معمولا به جدا شدگی عضله رحم، اما سالم ماندن سروز پوشاننده آن اطلاق می‌شود. به طور رایج به پارگی ناکامل رحم از هم گسیختگی رحم هم گفته می‌شود. این گونه پارگی ها معمولا بدون علامت هستند و حفره رحم با حفره شکمی ارتباط ندارد. تفاوت این دو نوع پارگی در این است که در پارگی ناقص پرده های جنینی دست نخورده باقی مانده، خونریزی وجود نداشته یا خفیف است و بیمار چندان علامت دار نیست و نیاز به درمان خاصی ندارد.

اتیولوژی پارگی رحمی

تصادف با وسایل نقلیه، استفاده نادرست عوامل اکسی توسیک، اقدام بی مورد زایمان واژینال ابزاری، اسکارهای رحمی و سابقه ترومای قبلی.

علائم پارگی رحم حین زایمان

پارگی رحم یک عارضه نادر اما جدی است که می‌تواند در حین زایمان سزارین رخ دهد. زمانی رخ می‌دهد که دیواره عضلانی رحم در حین زایمان پاره شود و به طور بالقوه منجر به عوارض شدید مادر و جنین شود. شناخت علائم پارگی رحم برای مداخله و مدیریت به موقع بسیار مهم است. در ادامه به علائم و نشانه های پارگی رحم در هنگام زایمان می‌پردازیم.

  • درد شدید و تیر کشنده در شکم
  • اظهار مادر مبنی بر این که چیزی در داخل بدنش پاره شده است.
  • قطع ناگهانی انقباضات رحمی در تعداد کمی از زنان
  • دیسترس جنینی (افت دیررس، برای کاردی و از دست رفتن ضربان قلب) شایع ترین یافته
  • بالا رفتن عضو پرزانته و عدم لمس آن در معاینه واژینال
  • لمس آسان اعضای جنین از روی شکم
  • علائم هیپوولمی و نهایتا شوک
  • خونریزی واژینال یا ادرار خونی
  • درد قفسه سینه (هموپریتوئن ناشی از پارگی – موجب تحریک دیافراگم و درد قفسه سینه می شود.)

علائم پارگی رحم بعد از زایمان

پارگی رحم یک عارضه جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی است که می‌تواند پس از زایمان رخ دهد. زمانی رخ می‌دهد که دیواره رحم پاره می‌شود یا جدا می‌شود، اغلب در محل اسکار سزارین قبلی یا جراحی رحم. این وضعیت نیاز به مراقبت فوری پزشکی توسط بهترین متخصص زنان در تهران دارد و می‌تواند عواقب جدی هم برای مادر و هم برای نوزاد داشته باشد. علائم و نشانه های پارگی رحم بسته به شدت پارگی و محل پارگی ممکن است متفاوت باشد. برخی از علائم رایج که باید مراقب آنها بود عبارتند از:

  • خونریزی پایدار
  • اتساع رحم
  • آتونی رحم

علل پارگی رحم

یکی از دلایل اصلی پارگی رحم، سزارین قبلی است. بافت اسکار حاصل از زایمان سزارین قبلی می‌تواند دیواره رحم را ضعیف کند و خطر پارگی در بارداری بعدی را افزایش دهد. سایر عواملی که می‌توانند در پارگی رحم نقش داشته باشند عبارتند از: زایمان های سزارین قبلی، القای زایمان با داروهای پروستاگلاندین، استفاده بیش از حد از داروهای محرک رحم مانند اکسی توسین، و ضربه به رحم در اثر آسیب یا تصادف خارجی. علاوه بر این عوامل، برخی از شرایط سلامت مادر نیز ممکن است خطر پارگی رحم را افزایش دهد. این شرایط شامل ناهنجاری های رحمی، مانند رحم دو شاخ یا سابقه جراحی رحم، و همچنین ناهنجاری های جفت، مانند جفت سرراهی یا جفت اکرتا است. سن مادر، به‌ویژه سن بالای مادر، و چند برابری بزرگ (پنج بار یا بیشتر زایمان) نیز با افزایش خطر پارگی رحم همراه است.

پارگی رحم چیست؟

آیا جنین بعد از پارگی رحم زنده می‌ماند؟

در موارد پارگی رحم، جنین بسته به شدت پارگی و سن حاملگی جنین ممکن است زنده بماند یا نتواند. اگر پارگی در اوایل حاملگی اتفاق بیفتد، به دلیل عدم رشد جنین، احتمال زنده ماندن آن کمتر است. با این حال، اگر پارگی در اواخر بارداری اتفاق بیفتد، شانس بیشتری برای زنده ماندن جنین وجود دارد، به خصوص اگر مداخله پزشکی فوری انجام شود. در مواردی که پارگی کوچک و محدود باشد و فوراً به پزشک مراجعه شود، امکان زنده ماندن جنین وجود دارد. با این حال، اگر پارگی گسترده باشد و به موقع درمان نشود، شانس زنده ماندن جنین به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. توجه به این نکته ضروری است که پارگی رحم یک اورژانس پزشکی است که نیاز به مداخله فوری دارد. جان مادر نیز در موارد پارگی رحم در خطر است و بنابراین، مراقبت فوری پزشکی برای اطمینان از ایمنی و سلامت مادر و جنین بسیار مهم است.

درمان پارگی رحم

در صورتی که رحم پاره شود، باید بلافاصله زایمان انجام شود تا کودک به دنیا بیاید، سپس رحم با کمک جراحی ترمیم می‌شود. در برخی مواقع برای کنترل خونریزی لازم است هیسترکتومی یا جراحی خروج کامل رحم انجام شود. لازم است پزشک به سرعت کودک را از شکم خارج کند و مراقبت های ضروری را برای مادر و کودک آغاز کند. در صورت خونریزی ناشی از پارگی رحم، اولین اقدامات درمانی باید جهت کنترل خونریزی باشد. استفاده از داروهای تنظیم کننده خونریزی مانند اکسی توسین، استفاده از افزایش دهنده فشار خون و مایعات و گاهی انجام تزریق های کنترلی به داخل رحم می‌شود. باید توجه داشته باشید که روش درمانی برای هر فرد بسته به شرایط پارگی رحم متفاوت است اما معمولا درمان این حالت نیازمند مراقبت های پزشکی فوری و دقیق است.

دکتر لیلا تدین

جراح و متخصص زنان اخذ مدرک دكترای عمومی از دانشگاه علوم پزشكی تهران دريافت مدرك تخصصی جراح زنان و زايمان از دانشگاه علوم پزشكی تهران دارای بورد تخصصی زنان

3 پاسخ

  1. سلام من موقع رابطه یا موقعی که دستمو داخلش میکنم شروع به خون ریزی میکنه و تا وقتی که دست نکشم بند نمیاد چه مشکلی پیش اومده؟ میتونید راهنماییم کنید.؟

  2. سلام خسته نباشید ،من حدود25روز پیش با قرص سایتوتک سقط داشتم و اون موقع درد کمر ‌‌شمنیداشتم و حدود دو روز خونریزی و کم لخته
    ولی الان حدود 4روز میشه که پریود شدم و شدیداً خونریزی دارم،یعنی این چند روزه فقط لخته خون دفع کردم و درد شدید شکم و کمر دارم،میشه راهنمایی کنید که مشکلم چی هست ؟
    ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − چهار =

درخواست مشاوره رایگان!